De 6 beste alternatieven voor Whatsapp

Gepost op: 5 maart 2014

De 6 beste alternatieven voor Whatsapp

De aangekondigde betaalde abonnementendienst van Whatsapp trok veel negatieve reacties. We zetten zes alternatieven voor de populaire berichtendienst op een rijtje.

1.) Facebook Messenger

De berichtendienst van Facebook is in een korte periode enorm in populariteit gestegen. Dit komt door Facebook Messenger, een aparte Facebook-app waarmee je kunt chatten, foto’s kunt versturen en gesproken berichten kunt verzenden. In de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk is het ook mogelijk om met andere Facebook Messenger-gebruikers te bellen. Het is nog niet bekend wanneer deze functie voor Nederlandse gebruikers beschikbaar is.

Android | iOS | Blackberry 10

2.) Google Hangouts

Google heeft sinds mei 2013 een eigen Whatsapp-concurrent in handen met Hangouts. In deze app komen diverse diensten van Google samen en kunnen gebruikers chatten en afbeeldingen en video’s naar elkaar sturen. Ook is het mogelijk videochats op te starten. Een ander groot voordeel is dat Hangouts ook als plugin voor browser Chrome beschikbaar is waardoor de dienst gebruikt kan worden op een laptop of desktop. NUtech schreef een review van Hangouts.

Android | iOS | Chrome

3.) Telegram

Telegram werd erg populair in Nederland, nadat Facebook bekend maakte dat het Whatsapp overneemt. De app is vergelijkbaar met Whatsapp, tot aan het het uiterlijk aan toe. De app kan echter meer dan Whatsapp. Zo is er een beveiligde chat, met ontraceerbare berichten die binnen bepaalde tijd vanzelf weer verdwijnen. Verder zijn er naast een iOS- en Android-app, ook (beta)-apps voor Windows, Mac en Linux. Whatsapp ontbeert een dergelijke desktopclient. Telegram werd ontwikkeld door de eigenaar van de Russische equivalent van Facebook. De app is en blijft gratis en vrij van advertenties. De makers zeggen de kosten te betalen met behulp van donaties.

Android | iOS | (onofficiële apps)

4.) Blackberry Messenger (BBM)

BBM was de reden waardoor Blackberry-toestellen tijden lang razend populair waren onder de jeugd. Het was de eerste app waarmee gratis gesms’t kon worden. Via de app kon er echter alleen met andere Blackberry-gebruikers gechat worden. Eind 2013 bracht Blackberry de app ook uit voor Android en iOS, waardoor er nu 80 miljoen gebruikers zijn. Een van de voordelen van de app is de goede beveiliging. De dienst maakt geen gebruik van telefoonnummers, waardoor je telefoonnnumer niet zomaar bij iedereen bekend wordt in een groepschat. De app toont of iemand een bericht ontvangen of gelezen heeft, iets dat andere apps niet hebben. Tenslotte kan er ook nog gebeld worden met BBM. Binnenkort komt er ook een Windows Phone-app.

Android | iOS

5.) Kik Messenger

Eén van de snelste en meest veelzijdige chatdiensten voor je smartphone is Kik Messenger. De app is al meer dan 40 miljoen keer gedownload en heeft een rustige en overzichtelijke interface. Kik Messenger geeft gebruikers de mogelijkheid te chatten en foto’s, video’s en schetsen naar elkaar te versturen. De app heeft privacy hoog in het vaandel staan: je telefoonnummer wordt, in tegenstelling tot Whatsapp, niet getoond en je gebruikt enkel je gekozen gebruikersnaam om met anderen te chatten.

Andere belangrijke functies, waaronder groepsgesprekken, zoeken naar andere Kik Messenger-gebruikers en verzonden-, afgeleverd-, gelezen- en wordt getypt-notificaties, zijn ook in de app aanwezig.

Android | iOS | Windows Phone

6.) iMessage

Hoewel de berichtendienst van Apple alleen voor Apple-apparaten beschikbaar is, nemen we de app vanwege de populaireit en vele gebruikers toch mee in de lijst. iMessage laat gebruikers snel met elkaar chatten en foto’s, documenten, video’s en contactinformatie naar elkaar verzenden, en biedt eveneens de mogelijkheid om groepsgesprekken te beginnen. De gebruikersaccounts worden aan je telefoonnummer en Apple-id gekoppeld. In de berichten-app kleurt de verzendenknop blauw als de ontvanger ook iMessage heeft geactiveerd. Zo weet je altijd wanneer je gratis berichten kunt versturen.